Açıklama

  • FİDANLARIMIZ AŞILI VE SERTİFİKALIDIR.
  • Mahan, Choctaw, Wichita, Western çeşitlerimiz mevcuttur.
  • Fidanlar 2 yaşındadır.

PİKAN AĞACI ve MEYVESİNİN ÖZELLİKLERİ

  • Pikan ağacı 20-40m. arası yüksekliğe erişebilen, hızlı büyüyen bir ağaçtır. İlk 5 yılında genelde sadece boy atar ve yaprak verir.
  • Cinsine göre soğuk dayanımı değişmektedir. Uzun ve nemli yaz iklimlerini sever. Pikan ağaçları bol su ister.
  • Ortalama yaz sıcaklıkları 25-30 derece arası  ve ortalama kış sıcaklıkları 5-10 derece arası olan iklimlerde en iyi verim alınır.
  • Soğuk Dayanım Bölge Kodu: Türe göre farklılıklar göstermekle beraber genelde 6-10 arasıdır.
  • Meyve yapısı düz ve yassıdır. Meyvenin içindeki ceviz uzun, orta kalınlıkta ve lezzetlidir.
  • Doymamış yağ asitleri yönünden çok zengindir.
  • Meyvesi önemli bir enerji kaynağıdır. 100 gr. pikan cevizi yaklaşık 650 kalori içerir.
  • Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.

PİKAN CEVİZİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Pikan cevizi için en uygun hava koşulları yarı tropikal iklimlerdir. Oldukça hızlı büyüyen ve uzun boylu bir ağaç türü olan pikan için en elverişli ortam gece-gündüz sıcaklık farkının az olduğu bölgelerdir. Hafif ağır bünyeli, iyi drene edilmiş, zengin içeriğe sahip, 6-7 arası pH değerinde bir toprak da yine pikan cevizi yetiştirmek için elverişlidir.

Pikan fidanını dikmek için toprak 1 metre derinliğe kadar gevşetilmelidir. Açılan çukur bir miktar gübreyle desteklenebilir. Yeni dikilen pikan cevizi fidanı çok fazla sulanmamalıdır. Zira büyümeye başlamadan önce fazla sulanan kökler kolayca çürüyebilir.

Pikan ağaçlarının güneşten zarar görmemesi için ağaç gövdeleri beyaza boyanabilir. Ekim yapılan alanın etrafı bitkiye zarar verebilecek böcek türlerinden temizlenmelidir.

Türüne göre aşılı pikan ağaçlarının meyve vermesi 4-8 yıl arası sürebilir. Pikan ağaçları uzun ömürleri ile dikkat çeker, bazı türlerin 300 yıldan fazla yaşadığı kayıtlara geçmiştir. İyi koşullarda bir pikan ağacının ortalama 150-200 yıl yaşaması beklenir.

Doğal yayılım gösterdiği kuzey Amerika’da çok yaygın şekilde üretimi yapılmaktadır. Dünyanın toplam pikan cevizi üretiminin %80’i ABD sınırları içinde yapılmaktadır. Gösterişli pikan ağacı Amerika’nın Texas eyaletinin de sembolüdür.

PİKAN CEVİZİNİN BESİN DEĞERLERİ

Pikan cevizi, ağaçta yetişen yemişler arasında en yüksek antioksidan oranına sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar, kanser ve enfeksiyon riskini azaltmada da etkili rol oynar. USDA (Amerikan Tarım Dairesi) verilerine göre pikan cevizinin ORAC (Radikal Oksijen Absorbe Kapasitesi) değeri 17.940’dur. Bu değer ceviz için 13.450, fındık için 9.645, kaju için 1.948’dir.

Pikan cevizi; folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko içerir. Yaklaşık 10 tam boy veya 20 kırık cevizden oluşan bir ölçek günlük çinko ihtiyacının %12’sini karşılamaktadır. Ayrıca içerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu, diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkiye sahiptir.

B kompleks grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B5 ve B6 zengini olan pikan cevizi, iştahı dengeler ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi kullanmasında yardımcı olur. Günde bir avuç tüketilen pikan cevizi, beyin gelişimine de katkı sağlar.

Önemli bir demir kaynağı olan pikan cevizinin bir ölçeği (yaklaşık 30gr.) günlük demir ihtiyacınızın %9’unu karşılamaktadır.

Toplam yağ oranının %80’i doymamış yağlardan oluşan pikan cevizi aynı zamanda sağlıklı bir yağ kaynağıdır.

Pikan cevizi sadece protein oranı açısından benzer ceviz ve yemişlerin biraz gerisinde kalmaktadır. Aynı miktar bademde 6gr, cevizde 4gr. ve pikan cevizinde 3gr. protein bulunmaktadır.

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Pİkan Ceviz Fidanı (Büyük Boy)” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir