Jostaberry Frenk Üzümü

35,00 +KDV

Karşılaştır

Açıklama

Jostaberry siyah frenk üzümü olarak bilinen Ribes nigrum ile bektaşi üzümü olarak bilinen Ribes uva-crispa ile Ribes divarcatum’un 3’lü çaprazlanmasından elde edilmiş kompleks yapıda bir meyvedir.

Bektaşi üzümü’nden daha küçük ve frenk üzümünden biraz daha büyük olan Jostaberry,  neredeyse siyah renklidir.Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Bektaşi üzümü ve siyah frenk üzümü arasında bir tadı vardır. Bektaşi üzümü aroması olgunlaşmamış meyvede daha baskındır ve siyah frenk üzümü aroması meyve olgunlaştıkça gelişir.

Olgunlaşmış meyve yaz sonlarına kadar iyi durumda çalıda asılı kalır, ancak kuşlar arasında çok popülerdir. Ribes cinsinin diğer birçok üyesi gibi C vitamini açısından zengindir.

Toplaması zahmetli de olsa bitki dikensizdir. Bitkinin kendisi maksimum 2 m yüksekliğe kadar büyür, ilkbahar ortasında çiçek açar, meyve tutumu ve olgunlaşması diğer frenk üzümü çeşitleri ile ile benzerdir.

Jostaberry diğer Ribes cinslerini etkileyen bir dizi yaygın hastalığa dirençlidir. Bitki özellikle frenk üzümü küfüne, frenk üzümü yaprak lekesine, beyaz çam kabarcığına ve büyük tomurcuk safra akarına karşı dayanıklıdır. Çiçekler hermafrodittir ve bitki böcek tozlaşmasının ardından kendi kendine döllenir. Yayılma genellikle tohumlardan ziyade kesimler yoluyla yapılır.

Frenk üzümü nedir?

Frenk üzümü, Taşkırangiller (Ribes) cinsine ait bir bitkinin meyvesidir. Bitki genellikle kışın yapraklarını döken, ancak bazı türleri yılın dört mevsimi yeşil kalabilen bodur çalı formundadır. Latince ismi Ribes rubrum olan bitkinin anavatanının Batı Avrupa olduğu bilinse de, dünyanın pek çok yerinde kültürü yapılarak yetiştirilebilmektedir.

Küçük salkımlar halinde gelişen meyveler, yuvarlak ve parlak görünümleriyle dikkat çekerler. Ülkemizde de adı yeni duyulmaya başlanan ve küçük ölçekli üretimi ile satışı yapılan frenk üzümü, sağlığa birçok faydası bulunduğundan tüm dünyada yaygın olarak tercih edilmektedir.

Frenk üzümünün küçük kırmızı frenk üzümü, büyük kırmızı frenk üzümü, siyah frenk üzümü ve sarı frenk üzümü olmak üzere 4 farklı çeşidi bulunmaktadır.

Frenk üzümü nasıl tüketilir?

Mayhoş ve yoğun tadı nedeniyle sıklıkla reçel veya marmelat şeklinde tüketilen frenk üzümü, soslarda, tatlılarda ve salatalarda da lezzetli bir malzeme olarak kullanılabiliyor. Aynı zamanda şurubu içeceklere katılabiliyor veya meyvenin kendisinden likör veya meyve suyu hazırlanabiliyor.

Ekşi ve mayhoş meyve tercih edenler için frenk üzümü, olduğu gibi de yenilebilmektedir. Şifa niyetine tüketileceği zaman, olduğu gibi çiğ halde yenmesi önerilir.

Frenk üzümünün faydaları nelerdir?

  • B ve C vitaminleri içerir
  • Manganez, fosfor, demir, bakır, potasyum mineralleri bakımından zengindir.
  • İyi oranda lif içerir.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır, terleyerek vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
  • Adet döneminde yaşanan ağrı, kramp ve huzursuzluk gibi belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Hafif laksatif etkisi vardır, bağırsakları çalıştırır, kabızlık sorununu önler.
  • İştah açıcıdır.
  • İdrar söktürücü özelliği ile böbreklerin çalışmasını destekler, böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunların önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığa bağlı gelişen gaz ve ağrı gibi şikayetleri önler.
  • Bitkinin yapraklarından yapılan frenk üzümü çayının da gut ve romatizma rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Yine yapraklardan yapılan infüzyon, yaraları iyileştirmede yardımcıdır, ağız enfeksiyonu durumunda gargara şeklinde kullanılarak fayda gösterir.

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Jostaberry Frenk Üzümü” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir