Hünnap Fidan

45,00 +KDV

Karşılaştır

Açıklama

Hünnap (ülkemizde diğer adlarıyla ünnap ve çiğde, yurt dışında ise kırmızı hurma veya Çin hurması) bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türüdür.

Meyve ve Fidan Özellikleri

  • Hünnap ağacı genellikle sık dallara sahiptir ve dikenleri vardır.
  • Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır.
  • Tozlayıcı gerektirmeyen kendine verimli bir çeşittir.
  • Soğuk dayanım bölge değeri 6-10 arasındadır. Ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Karadeniz’de Çoruh Vadisi havzasında görülmektedir.
  • Yaz sonu ve sonbahar başında meyve verir. Meyveler toplanmadığı durumda dalında kurumaya başlar, kurumuş formu hurmaya benzetilir fakat tadı hurma kadar şekerli değildir.
  • Meyvesi sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner.
  • Meyvenin en dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur.

Hünnap Meyvesinin Faydaları

100 gramında 79 kcal olan hünnapın, vitamin dağılımı ise, %5 A Vitamini, % 17 B Vitamini türevleri ve % 83 C Vitamini şeklindedir. Ayrıca, Potasyum, Demir, Manganez, Magnezyum, Fosfor, Kalsiyum, Çinko ve Sodyum mineralleri açısından zengindir.

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Hünnap Fidan” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir