Açıklama

Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae) familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

10 ile 1000 m arasındaki yüksekliklerde hemen her bölgede yetiştirilebilir. Kumlu-tınlı sıcak ve geçirgen topraklarda yetişir. Soğuğa dayanıklıdır. 7 °C periyodundaki sıcaklık ayva için idealdir. Üretimi, tohumla, kök sürgünleri ve çelikleme yapılır.

Dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Yıllık üretim 2000 yılı verileriyle 100 bin tondur. Ayva yaprakları boya ve kozmetik sanayiinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır. Meyvesi reçel, jel, marmelat ve meyve suyu olarak değerlendirilir.

Genel olarak meyve ve fidan özellikleri:

  • Ağaç serin ve ılıman iklimlerde yetişir. Soğuk dayanım bölgesi 5-9 arasıdır.
  • Ağaç 3-6 metre yüksekliğe ulaşır.
  • Meyve kabuğu sarı renkte ve kalındır, eti gevrek, sulu ve mayhoştur.
  • Meyvesi düşük kalorili olmasının yanı sıra yüksek liflidir. 100 gr. ayva sadece 57 kalori içerir.
  • Hasadı Eylül ayının sonlarına doğru yapılır,
  • Tozlayıcıya ihtiyaç duymaz.

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Ayva Fidanı” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir