Açıklama

Arbequina zeytini adını İspanya’nın Katalonya bölgesindeki Arbeca şehrinden alır. 19. yüzyıl sonlarında bu bölgede bazı zeytinliklerde tekrardan keşfedilmiştir. İlk olarak İspanya’ya  17. yüzyılda Medinaceli dükü tarafından, o zamanlar Osmanlı toprağı olan Kudüs’e yaptığı bir ziyaret sonrasında geldiği rivayet edilir.

Arbequina zeytini yüksek yağ oranına ve kaliteli, hafif bir yağa sahiptir. Küçük yapılı bir ağaç olup verimli yapıdadır. Erken hasat edilir ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Hem sofralık hem de yağ yapımı için kullanılan Arbequina cinsi zeytinler yüksek yoğunlukta dikime uygundur, çabuk meyve verir. Bu gibi özellikleri nedeniyle dünyada en çok üretimi yapılan zeytin cinslerinden birisi konumuna gelmiştir.

Genel olarak meyve ve fidan özellikleri:

  • Yüksek yağ oranına ve çok kaliteli yağa sahiptir.
  • Bitkinin köklenme gücü yüksektir. Kaliforniya’da toplam zeytin dikim alanlarının %78’inde anaç olarak Arbequina cinsi kullanılmaktadır.
  • Zeytinler ortalama 1.9gr. ağırlığındadır, ortalamaya göre küçük olması toplanmasını zorlaştırır. Buna rağmen tek ağaçtan sayıca çok meyve elde edilmesi ve %20’nin üzerinde yağlılık oranı bu türü cazip hale getirmektedir.
  • Yağının tadında hafif tereyağı ve meyve tonları bulunur. Yağın tadı çok hafiftir, polifenol oranı düşüktür.
  • Yüksek oranda çok zincirli doymamış yağ içerdiğinden raf ömrü bazı cins yağlara göre daha kısadır. Mutlaka karanlık ve serin ortamda saklanması gereklidir.
  • Sızma tipi zeytinyağı olarak soğuk yiyecekler ve salatalarda kullanım için idealdir. Yüksek doymamış yağ oranı nedeniyle yüksek ısıda pişirilmesi önerilmez.
  • Tarım Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı tarafından sertifikalanmış tek bodur zeytin çeşidi Arbequina’dır.

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Arbeqiuna Zeytin Fidanı” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir