Egzotik Meyve Üretimi ve Agroturizm (Tarım Turizmi)

  • Avokado
  • 14 Eylül 2020
  • 0

Egzotik Meyve Üretimi ve Agroturizm (Tarım Turizmi)

Ülkemizdeki çiftçiler son yıllarda bakımı daha kolay, getirisi daha yüksek olan ve pazar sorunu bulunmayan tropikal meyve üretimine yöneldi. Muz ve avokadoyla başlayan üretime zamanla passiflora (çarkıfelek), mango, papaya, ejder meyvesi, guava gibi meyveler eklendi.

Muz ve avokado başta Rusya başta olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Diğer tropikal meyve türleri ise daha düşük ölçekli olarak üretildiğinden otellerde, marketlerde ve pazarlarda satışa sunulmaktadır.

Tropik ve egzotik meyve üretiminin bir başka yönü de agroturizm yani tarım turizmine kapı açmasıdır. Özellikle tropikal ve egzotik meyvelerin yetiştirildiği tarım alanları turistler için cazip ortamlar oluşturmaktadır. Ekoturizmin bir kolu olan agroturizmde turistler, turlarla tropikal meyvelerin üretildiği bahçeleri gezip alışveriş yapmaktadır.

Ekoturizm Nedir?

Ekoturizm, doğal ortamda, yaşam alanlarına zarar vermeden veya rahatsız etmeden tatilcilere hitap ediyor. Standart ticari kitle turizmine düşük etkili ve genellikle küçük ölçekli bir alternatif olması amaçlanan kırılgan, bozulmamış ve nispeten bozulmamış doğal alanları ziyaret etmeyi içeren bir turizm şeklidir.

Ekoturizm programları, geleneksel turizmin çevre üzerindeki olumsuz yönlerini en aza indiren ve yerel halkın kültürel bütünlüğünü geliştiren programları içerir. Çevresel ve kültürel faktörlere hassasiyetin ötesinde geri dönüşüm, enerji verimliliği, su tasarrufu gibi konular ve yerel halkın ekonomik refahının ön planda olması gerekir.

Bu tip bir turizm doğal alanlara sorumluluk bilinci içinde seyahat etmeyi, çevreyi korumayı ve yerel halkın refahını arttırmayı amaçlar. 80’lerden beri, çevreci örgütler ekoturizmi desteklemekte ve bunu çevre bilinci oluşturma anlamında kritik bir çaba olarak görmektedir. Böylece gelecek nesiller insan müdahalesinden nispeten korunmuş doğayı deneyimleyebilir.

Agroturizm Nedir?

Agroturizm (tarım turizmi) ekoturizmin bir türü olarak değerlendirilmektedir. Alternatif bir turizm türü olan tarım turizmi kitlesel turizmden farklı olarak uçaklar ve otobüslerle toplu olarak yapılmaz. Buradaki amaç turizmin doğaya, çevreye, kültüre mümkün olduğunca en az zararı verecek şekilde, nispeten daha küçük turist gruplarıyla yapılmasıdır.

Tarım turizminde konaklama köy evlerinde, kulübelerde, küçük pansiyonlarda veya kamp ortamında olabileceği gibi gibi konaklamasız şekilde turistlerin sadece tarım alanları ve bahçeleri ziyaret edip akşam otel veya pansiyonlarına dönecekleri şekilde de yapılabilir.

Tarım turizmi meyve toplama, hayvan besleme, süt sağımı, yoğurt ve peynir yapımı, konserve hazırlama, binicilik, balıkçılık, doğa yürüyüşü gibi aktiviteleri içerebilir. Tüm bu aktiviteler bireysel veya turlar, okul grupları, tarımsal eğitim ve doğa eğitim programları çerçevesinde yapılabilir.

Tarım turizmi ile çiftçiler hem tarımdan hem de turizmden gelir elde edebilir. Örneğin bahçeyi ziyaret eden turistlerden belli bir ücret alınabilir hatta isteyen turistler meyve toplama, bağbozumu gibi alanlarda gönüllü işçi olarak çalışabilir. Ayrıca turistlere doğal ortamda hazırlanan reçel, peynir ve diğer ürünlerin satışı yapılabilir.

Ülkemizde Tarım Turizmi Örnekleri

Türkiye’de agro-turizm faaliyetleri TaTuTa (Tarım, Turizm, Takas) projesi altında toplanmıştır. Buğday Derneği tarafından yürütülen TaTuTa projesinin asıl amacı ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali destek, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlamaktır.

TaTuTa projesi 2004’ten beri faaliyettedir ve dünyada yaklaşık 11 binin üzerinde ekolojik çiftliğin üye olduğu WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms / Organik Çiftliklerde Uluslararası Fırsatlar) ağının da Türkiye ayağıdır. Bu proje kapsamında gönüllü veya konuk statüsünde ülkenin çeşitli bölgelerinden ya da, farklı ülkelerden gelen misafirler çiftlikleri ziyaret etmektedirler.

Gönüllü olarak gelen misafirler, bir ücret ödemeden çiftlik sahiplerine çiftlik işlerinde yardım ederek orada konaklama ve yemek yeme imkanı bulmaktadır. Konuk statüsünde gelenler ise çalışma zorunluluğu olmadan belli bir ücret karşılığında çiftliğin imkanlarından faydalanabilmektedir.

2013 yılı rakamlarına göre Türkiye’deki tarım turizmi işletmelerinin en yoğun olduğu bölge Karadeniz olup bunu Ege ve Akdeniz Bölgeleri takip etmektedir.

Paylaş:

Tarımsal İlaçlamada Drone Kullanımı

Be the first to comment “Egzotik Meyve Üretimi ve Agroturizm (Tarım Turizmi)”

(paylaşılmayacak)