Avokado Çorbası Tarifi

  • Avokado
  • 5 Ağustos 2020
  • 0

Meksika’dan Bir Tarif: Avokadolu Tavuk Çorbası

Ana vatanı Meksika olan avokado Amerika’da California’lı çiftçiler tarafından 1970’lerde ticari olarak üretilmeye başlanmış, Avrupa’ya ise 80’lerde ulaşmıştır. Akdeniz havzasında ilk olarak İsrail’de üretilen avokadolar buradan pek çok Avrupa ülkesine ihraç edilmiştir.

90’lı yıllarda avokado için “gençlik iksirim” diyen Süleyman Demirel gibi siyasiler ve diğer ünlüler tarafından geniş kitlelere tanıtılan bu meyve 2000’lerde ülkemizde de yaygın şekilde üretilmeye başlanmıştır.

Avokado İçeriğinde Neler Bulunur?

Avokado, genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, her dem yeşil 9-20 m. aralığında orta büyüklükte bir ağaçtır. Avokado meyvesi Yapısında %1-2 oranında protein %10-17 oranında yağ, %1.5-2.0 oranında şeker ve %80 oranında su içerir, doymamış yağ asitleri açısından zengindir.

Yüksek oleik asit içeriğine ek olarak, lif, K vitamini, C vitamini ve B6 vitamini ile beraber folat, bakır ve yüksek oranda potasyum içerir (orta boy bir avokadonun yarısında tam bir muzdan daha fazla potasyum bulunur).

Çalışmalar, avokado yağlarının diğer sebzelerdeki karotenoidlerin emilimini de hızlandırabildiğini göstermiştir. Bu nedenle avokadonun salatalara ve havuç gibi yüksek karoten içeren sebzeler içeren soslara katılması bunların vücuda faydalarını arttırır.

Avokado: Fakirin Tereyağı

Avokado meyvesi, yağ içeriği, kalori ve protein oranı bakımından bir çok meyveye göre üstündür. Avokadonun kalori değeri aynı miktardaki bir muzun 3, bifteğin ise yaklaşık 1.5 katıdır. Toplamda 11 değişik vitamin ve 14 mineral (demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko gibi) barındıran avokado, Meksika gibi doğal yayılım alanlarında yerli halkın önemli bir besin kaynağını oluşturmakta ve “fakirin tereyağı” olarak isimlendirilmektedir.

Avokado meyvesi dalından koparıldığı şekliyle yenilebilir formda değildir. Avokado meyvesi normal oda sıcaklığında 6-12 günde, 5°C de 30-40 günde yumuşar. Yumuşama süresinin kısaltılması için olgun başka meyveler ile aynı ortamda ağzı kapalı bir kapta saklanabilir.

Avokado için ideal depolama sıcaklığı çeşitlere göre değişmekle birlikte genel olarak 4-7°C arasındadır. Daha düşük sıcaklıklarda soğuk meyveye zarar verebilir.

Avokado esas olarak taze salata meyvesi olarak tüketilir. Değerlendirilen kısım kabuk ile çekirdek arasındaki meyve etidir. Salatalar, püreler ve soslarda da sıkça kullanılır. Meksika gibi doğal yayılım gösterdiği bölgelerde çorbalara da katılmaktadır.

Bizler de şimdi size avokadonun doğal vatanı olan Meksika’dan bir çorba tarifi sunuyoruz. Bunun gibi basit Meksika çorbaları, genellikle küp şeklinde doğranmış veya dilimlenmiş ve kaselere koyulduğunda çorbaya eklenen avokado içerir.

Misket Limonlu ve Avokadolu Tavuk Çorbası (4 Kişilik)

Hazırlık süresi: Ev yapımı kullanacaksanız tavuk suyunu önceden hazırlayarak dolapta saklayabilirsiniz

Malzemeler

  • 2 litre tercihen ev yapımı tavuk suyu veya 1 litre hazır tavuk suyu ve 1 litre su
  • 1 orta boy soğan, ince doğranmış
  • 1 diş sarımsak, kıyılmış
  • 1 serrano veya jalapeño biberi, istenirse tohumları ayıklanarak kıyılır
  • 1 kilo soyulmuş ve küp küp doğranmış taze domates veya süzülmüş konservesi
  • 1 su bardağı pişmiş ve didiklenmiş tavuk göğsü
  • 1/4 su bardağı doğranmış kişniş
  • 1-2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu (miktarı sizin zevkinize kalmış), ayrıca garnitür için ince misket limonu dilimleri
  • 1 avokado, ince kesilmiş veya dilimlenmiş
  • Yanında garnitür olarak çıtır mısır tortillası

Hazırlanışı

  1. Tavuk suyunu kaynatın, soğan, sarımsak ve biberi ekleyerek 15 dakika pişirin.
  2. Domatesleri ekleyin ve beş dakika daha pişirin. Tadın ve tuzunu ayarlayın, sonra tavuk göğsü ve doğranmış kişniş karıştırın. Örtün ve beş dakika bekletin. Limon suyunu ekleyin.
  3. Avokadoyu dört çorba kasesine bölün. Çorbayı kepçeyle dökün, her kaseye bir dilim misket limonu koyun ve çıtır tortilla ile beraber servis yapın.

Bir Fideyi Hemen Dikmeniz Mümkün Değilse Ne Yapmalısınız?

Be the first to comment “Avokado Çorbası Tarifi”

(paylaşılmayacak)